Pszeudocsillaghullás

A média abból él, hogy 9:1 arányban generálja a pszeudoeseményeket a valós, vagy valamelyest valósnak mondható eseményekhez képest. Az olvasói, nézői elvárások így találkoznak legkönnyebben a termékkel, adott esetben a cikkel, videoval, tévészpottal. Olyasmit gyártunk, amit az emberek szeretnek. Az utóbbi években sikerült olyan alapvető jelenségekből is médiaeseményt faragni, mint például a telihold (ezt szuperholdnak nevezi a szuper- és hipermarket közönségét megcélzó média), most pedig épp a csillaghullást hájpolják az újságírók. A cél az, hogy az emberek beszéljenek róla egymás között, lehetőség szerint a számukra előkészített felületeken, ahol a kattintásszám és a reklámok nézettsége lesz majd a sikeres médiahadjárat indikátora.

Tényleg csak érdekességképp mondom el, hogy hullócsillagot az ember egész évben láthat. Téli éjszakán, ha odakinn járunk, éppen úgy, mint késő ősszel a Bükkben, a tábortűz eloltása után. Igaz, egy-egy ilyen megfigyelt csillaghullást nem lehet igazán jól, közösségileg megosztani az instagramon vagy a facebookon, nem tudnak hozzá a többiek kapcsolódni, nem téma, nem társasági ügy. Az ott teljes mértékben közvetítetlen, és többnyire az is marad. Láttam én, meg mondjuk az az egy-két ember, aki velem volt. S annyi.

Talán sokan máig nem tudják, hogy ugyanígy lehet műholdakat megfigyelni, időnként nagy fénnyel húz el a fejünk felett a Nemzetközi Űrállomás is. Ki tudja, egyszer talán szuperműholdakról cikkez majd a sajtó, és az emberek izgatottan figyelik az eget egy nagyon kényelmes időpontban. Arra ugye végképp nincs időnk, hogy fél napokat töltsünk odakinn (odabenn), viszont ha gondosan előkészíti a média, akkor hajlandóak vagyunk fél órát eltölteni a fűben fekvéssel valami kevésbé fényszennyezett helyen, hogy elmondhassuk: nem maradtunk ki, mi is láttuk a royal weddinget, a szuperholdat és a csillaghullást is. Nem vagyunk egyedül.

Hullócsillagot látni nem olyan nagy ügy. Az ember amúgy is borozni és dohányozni menne ki a folyópartra. Tüzet gyújt, vacsoráját elkészíti, a tűz leég, a parázs elhalványul. Felfénylik a tejút, kelet felől aztán keresztülhúz egy meteor. Ennyike.

– g –

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s