Ideiglenes Autonóm Területek híján

grundaktiv_tuzgyujtasi_tilalom_5

Csak szólok, mondta az öreg horgász, hogy az elmúlt napokban a természetvédők minden sátorozó adatait felírták itt. Nem szabad itt sátrazni, feljebb van egy hely, oda lehet menni. Mit lehet, mit nem lehet? Úgy tűnik, nem csak tüzet rakni, se sátrazni sem szabad.

mamba_grundaktiv

Régen, a 90-es években volt egy játék, a Mamba. Egy pókkal kellett minél nagyobb területeket körbekeríteni úgy, hogy a kígyó se a frissen kihúzott, még nem rögzített hálóhoz, se a pókhoz ne érjen hozzá. A játékok az életre készítenek fel, itt sem volt ez másképp: megtanulhattuk, hogyan lehet elvenni az életteret egy élőlénytől. Valami ilyesmi van velünk is, csak most mi vagyunk a kígyó.

A Duna mentén nem szabad sátrazni, úgy tűnik. Mit csinálnak vajon a kenutúrázókkal? Horgászunk azt is elmondta, hogy Pécsen lehet (az akármilyen utca akármennyiben) engedélyt kérni, ha mégis szeretnénk. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én részben éppen azért fogom a sátramat és a bográcsomat, hogy tudomást se kelljen vennem hivatalokról, papirosokról, államapparátusról, csinnadrattával levezényelt katonai parádékról és engedélyekről.

A feljebb lévő táborhely természetesen már órákkal korábban is foglalt volt, komplett kis falut építettek fel oda lakókocsikból és egyebekből. Nincs ezzel semmi baj. Maradtunk ott, ahol tavaly is jól éreztük magunkat. Csak apró érdekesség, hogy több szemetet hoztunk el néhány nappal később, mint amennyit odavittünk. Horgászok, kirándulók, táborozók pet-palackjait és műanyag dobozait szedegettük össze, zacskóztuk be és dobtuk ki a szomszéd faluban. Szelektívet a szelektívbe. Ez ennyi, tényleg.

Mi van miért? Tényleg ez lesz, hogy az önkéntes természetőr meg fog jelenni, hát itt lakik a faluban, és felírja az adataimat, meg megfenyeget a büntetéssel? Egyébként még az én fejemben is megfordult, hogy elvégzem ezt az önkéntes természetőri tanfolyamot, de hamar rájöttem, hogy ez a normális emberek piszkálásáról szólna. Nem rakhatunk tüzet és nem aludhatunk a természetben. Micsoda hülyeség!

Úgy fogunk járni, nincs messze, hogy sátrazni majd csak kempingben szabad. De a kempinget ugye bezárják, mert “nincs rá igény”, és “növelni kell a turizmus színvonalát”. (True story, lásd Balaton.) Nem lesz szabad tüzet rakni, legfeljebb gázpalackkal, gázrózsával. Azt meg autós kirándulásra hord magával az ember, nem a vadságot megélni. Idő kérdése, és megbüntetik majd azokat, akik letérnek a kijelölt turistaútvonalakról. Fut, szalad a pók, és cementszürkévé szilárdul az élet.

Ideiglenes Autonóm Területek híján” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szia!
    Honnan vetted ezt a szabályt? Horgászok mondták, és? Mire hivatkoznak?
    Nagyon remélem, hogy csak valami félreértésről van szó…

    • Dani,
      fogalmam sincs, mi a szabály. A neten olvasgatok én is, azt veszem ki a cikkekből, hogy állótáborozni nem is szabad Magyarországon. Te valószínűleg jobban képben vagy a szabályozásból, mit lehet és mit nem.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s