Nem-helyjárók

stalker_grundaktiv-5

Vannak helyek, melyek nem helyek. Kerítés veszi őket körül, esetleg fegyveresek őrzik. Bejutni jogsértés nélkül nem lehet, és látszólag nem is érdemes. Valakik mégis járnak odabenn.

stalker_grundaktiv-9

Én persze nem mentem be. Már csak azért sem, mert legálisan is járhatok izgalmasabb helyeken, mint ez az elhagyottnak tűnő gyártelep. Néhány fotót mégis megértek a modernitás gőzölgő roncsai. Így születtem, ezt kaptam: mohától, gaztól felvert mesterséges követ, nyitott hangárt, mintha épp csak hátrahagyott szerszámokat.

stalker_grundaktiv-11

Nem sokban különbözik ez a terület egy autópálya felhajtórendszere által körbeölelt, fásított ligettől. Ott soha senki nem fog kempingezni, még járni se igazán, nem hogy leheveredve azon gondolkozni, alkalmas volna-e a placc házépítésre. És ami azt illeti, itt sem.

stalker_grundaktiv-10

A cégtáblát rég levette a ki tudja hányadik tulajdonos vagy bérlő. A lakatok és láncok már csak mutatóban lógnak a kapun. A sokadszor is átfestett rozsdás felületek megint felpikkelyesedve, lepattogva várják az ecsetet. Hátha.

 stalker_grundaktiv-8

Emberek mennek itt munkába, boltba, hazafelé. Legjobb esetben is csak arra használják a senki földjét, hogy szemetüket száműzzék egy a létezésből, a valóságból kizárt világba. Csikket, műanyagpoharat, szórólapot hajítanak át, amit aztán érintetlenül és érinthetetlenül emészt meg valami felfoghatatlan erő. Gyűlik valami belőlünk, amit szégyellünk és amiről lemondanánk.

stalker_grundaktiv-12

Közelebb lépek a kerítéshez, a lábam süllyedni kezd az avarban. A világos föld jelzi: csak úgy odahányták, soha senkit nem érdekelt, hogy rendesen el legyen dolgozva. A kerítés mellett nádat fúj a szél.

stalker_grundaktiv-6

Mint templom nélküli település. Közösség nélküli lakóhelyek sokasága. Ipari szükségszerűség. Fizetésgyár. Délután négykor megszólal valami kvarchangszóró, és a sípszó jelzi: holnap, ugyanitt. Ez a múlt és ez a jövő is.

stalker_grundaktiv-7

Mintha lenne holnap. Majd jön valaki, és valahol elkezdi. Néhány nap, hét vagy év, és újra ugyanazon a feltört, gumidaraboktól és olajtól szennyezett betonon forgolódnak az autók, kopognak a cipők és születnek az álmok.

  stalker_grundaktiv-4

Ez mindannyiunk Zónája.

-g-

Nem-helyjárók” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s