Ördögkatlan Fesztivál 2014. (Mit csinál Szabolcs, a punk az Ördögkatlan Fesztiválon?)

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1

Rárepül az asztalon felejtett fröccsre, a közértben veszi az alkoholt állítólag 90%-ban felszívó májkrémet meg a zsemlét, és félmosollyal kiabál oda — mondjuk így — disznó dolgokat a zuhanyzásból maguk köré csavart törölközőben örökké visszatérő, valóban nagyon jó nőknek. Szeretne velük aludni, ilyesmit próbál kifejezni, aztán a második napon össze is jön az egyik kis goás raszta lánnyal, aki a kvimbi miatt jött, de ha már úgyis itt volt, maradt. Egy haverja talán tud karszalagot szerezni. 

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-3

Kezdjük onnan, hogy nyaralás helyett választotta idén a fesztivált. Reggel beáll az infopultba, majd kurvaanyázva és tombolva húz vissza a kölcsönsátorba aludni, amikor kiderül, hogy egy órával korábban kiosztották a sorszámokat a lengyel Teatr Walny monodrámájára, a Hamletre. Szembejön a Scherer, elmesélné neki, hogy mikor kistoppolt Párizsba, de hát ezzel a hülyeséggel mégse akarja megállítani a Scherert, hogy a Miki bácsiról beszélgessen épp most. Haláli nyugalommal szólítják a nevén, Szabolcs, és pár perc múlva a kezében fogja a két jegyet, aztán délután szájtátva bámulja a lengyel őrülteket, ahogy lemészárolják a komplett dán udvartartást.

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-5

A busz kurvára ingyen van, röhög, amikor végre közelebbi ismerősökkel találkozik, így jár faluról falura, komolyan mondom, röhög, mint valami másnapos garabonciás, mondja nekik, és egészkor már úgy futnak a Kisharsányból Palkonyára tartó buszra. Iszonyú meleg van, a hanoi páratartalomtól a ruhája csupa víz, egész délelőtt esett, most meg süt a nap. Még sosem járt Villányban, pedig vasútállomása is van. Benn áll egy BZMOT, amire a mögötte ülő két — vélhetően főiskolás — lány teljesen komolyan ilyet szól:

— Nézd már.
— Höhö, lehet, hogy itt még ilyen jár, bazmeg.

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-4

Belétek is kár lesz a diploma, gondolja a Szabolcs, aztán szarik rá, mikor meglátja előbb Villánykövesdet, később Palkonyát. Két estét tölt hol fröccsözve, hol borozva mindenféle teraszokon. A Gere Tamás és Zsolt szolgálja ki rozéval, és nem bírja ki röhögés nélkül, mikor a Gere Tamás és Zsolt visszakérdez:
— Geréből jó lesz?

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-6

Már hogy a rozé. Piszok jó rozé. Nézi a házakat, Palkonya hosszú parasztházait, leül a fűbe Graciela Zaerával és Vörös Gáborral, hogy aztán másnap az ő happy zenéjükbe fusson bele ugyanott. Megfűzi a pultost, hogy hozzon neki három zsíroskenyeret hagymával, mert a lángost utálja, és maga is meglepődik, mennyire élvezi a Romungrót. Néhány nappal később, párszáz méterrel odébb csupa sár lesz a háta, amikor elcsúszik a Vágtázó Csodaszarvas koncertjén. Régi álma volt eljutni VHK-ra, és ez most végre olyasmi.

Van egy kínosan hülye titka: egész héten magával hordja a hátizsákjában az egyik szlemmer két kötetét. A szlem kurvára nem érdekli, de próbaképp küld a fesztivál legjobb kocsmájából egy fotót facebookon a költőnek. Végül az egész dedikáltatást elszúrja azzal, hogy egészen konkrétan a slam poetry előadás közben lép a Simon elé, van egy perced, az meg hogy majd ú bocs satöbbi, ilyen kínos az egész, úgyhogy ezen a ponton a Szabolcs le is lépett a következő busszal, épp a Vágtázóra. Az meg persze egy órát késik, simán aláírathatta volna a köteteket, basszameg.

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-7

Pár arccal persze előre megbeszélte, hogy együtt lógnak majd. Közösen fikázzák a folkot vagy világzenét vagy mit ilyen értelmetlenül csúcsra kizsákmányoló Lajkó Félixet, elismerően bólogatva, hogy hatalmas teljesítmény, nagyon jó, csak sűrű és mittudomén, ezek már nem emberi kategóriák, érted, amit ő csinál. Közben meg egyfolytában dohányoznak, a Szabi aztán rosszul lesz a nikotintól, a buszon visszafelé már szabályosan görcsöl a feje. Ugyanezekkel az arcokkal mezítláb vágnak át a Vylyan-teraszról Palkonyára, meg fél napokat átfröccsöznek a már említett Kisharsányi Kovács Udvarban.
Az időjárás nagyjából végig olyan, mint egy izlandi-vietnami koprodukció. Amikor épp nem esik, akkor muszáj kérni egy rizlinget hideg szódával, meg maradjunk még egyre, aztán még egyre.
Van ott egy srác, operatőrnek tanul, raccsolva beszél meg amúgy is fiatal még, de teljesen normális.

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-8

— És az 50 mm az nem érdekel? —kérdezi a Szabi, aki látott már fényképezőt, mire
— Túlhasznált — pont, és be kell látnia, hogy teljesen igaza van, és már nem szereti annyira a saját képeit, mármint a Szabi.

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-10

Közben veszettül fogy a pénze, de nagyon jókat eszik, helyben sütnek mindent, tök igényes az egész. A harmadik nap körül fogalmazza meg, hogy itt mindenki normális, jó fej, amit a sok indiai alternatív hippinek meg ozorásnak öltözött arc talán sértésnek is venne, de neki csak egyszerűen normálisak.

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-11

Sátorhelyet például úgy szerzett, hogy benyitott egy kertkapun, mert látott hátul két sátrat. Számlát is kapott a négyszer ezer forintjáról.

— Na most akkor mi, merre, hogyan? — teszi fel egy nő ezt éppen így neki.
— Mi közül? — vágja rá Szabolcs, és megvan a szintón kapcsolat, nevetnek, aztán
— Rá fogok gyújtani —mondja a nő, lehet úgy ötven,
— Én is — mondja a Szabolcs, és míg a szomszéd asztalnál esznek, ők igyekeznek a hátuk mögé fújni a füstöt, hogy senkit se zavarjanak.

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-13

A Kollár-Klemencz László meg az Erdős Virág egyébként nagyon jó műsoráról idő előtt el kell jönnie, mert valami gebasz volt az időjárással, aztán meg gebasz volt az Erdős Virág szerint az Erdős Virág hangosításával, aki erre egy ilyen a Szabolcs számára felfoghatatlanul regresszív picsogásnak tűnő, közel fél óráig tartó passzívan agresszív nyammogással felel, amitől csúszik az egész műsor.

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-16

Összefut aztán később azzal a sráccal, aki korábban is hozzávágta a két színházjegyet. Nem menne-e a Pintér Béláékra, a Titkainkra? Csak onnan tudja meg később, hogy ez elég nagy ajándék volt, mikor mások a na elmész te a picsába felkiáltással nyugtázzák, hogy őneki sikerült bejutnia a durván teltházas darabra, ami egyébként olyan, hogy megérte volna a kora reggeli sorbanállásokat a jegyért. (A kisebbségi érzés csak nő benne, amikor otthon megtudja, hogy pintérbélásnak lenni, na az egy külön kaszt.)

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-19

Az igazán nagy fless aztán az lesz, amire tavaly óta készült. Tavaly a Mozart Rekviemet tolták el egy templomkapuban valamelyik éjszaka, idén pedig a Beethoven IX. szimfónia lesz Beremenden a Megbékélés Temploma előtti mezőn. Húsbavágó épp itt, a háborús határsávban hallgatni ezt, Szabolcs felett hold is, csillag is, a Dohnányi komoly tapsot kap, sokan állva, sokszor tapsolják vissza őket, és teltház, ha lehetne ilyet mondani egy szabadtéri előadáson.

ordogkatlan_fesztival_2014_grundaktiv-1-20

Mit fog írni a Szabolcs a blogjára, ezen gondolkozik. Eszébe jut a Bobafet, aki ráírta a lemezére, hogy műanyag emberek ne hallgassák. Ő meg azt írja meg, hogy az Ördögkatlan Fesztivált a műanyag emberek ne látogassák, mert nagyon jó volt, és talán kevés volt benne a spontán felvillanás, azért eszébe jut ez-az. Mikor csatak befröccsözve a lengyel színészekkel együtt húzták ki egy fiatal pár kocsiját az árokból. Mikor leültek kártyázni a szőlőtőkék tövében, várva az előadást. Mikor megint fellépett egy jó barátja a Kubalibrével, a fesztivál talán legtökösebb zenekarával. A zárókoncertet már csak a sátorból hallgatta végig, iszonyúan túl volt hangosítva a Kiscsillag, minek van ez. A Szabolcs szerint minden koncertet úgy kéne kezdeni, hogy nincs színpad meg hangosítás, csak ha gyengék, akkor tolják alájuk a mankót. Azért a Both Miklóssal egy közös fotó még jó lett volna.

Ördögkatlan Fesztivál 2014. (Mit csinál Szabolcs, a punk az Ördögkatlan Fesztiválon?)” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A kiscsillagon konkrétan bealudtam. Aztán félálomban még felszálltam egy koncertbuszra, azon aztán jól visszaaludtam. Pécsnél keltem fel, elhányódtam a következő zöld területig, újabb négy és fél óra alvás. A reggeli mise után pedig már stoppoltam is haza. De az a zsidós előadás kurva erős volt.

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s