Keselyűs

gemenc_keselyus_grundaktiv-1-7

I like Gemenc, mondja a dalszerző, és mi csak egyetérthetünk vele. A hullámtér-erdőn nagy zajjal átrobogó erdei kisvasút egyik megállója Keselyűs. Adná magát a dolog, hogy az itt fészkelő fekete gólyák miatt nevezték el így a területet, de valójában a keserűfűből lett a Keselyűs név. Holt-Sió, tanösvény, íriszek és hódok!

gemenc_keselyus_grundaktiv-1-2

A keselyűsi fogadóépület a Holt-Sió partján áll. A holtág épp a zűrösebb arcát mutatja: kilépett a medréből, és átrendezte a horgászok holmiját. Még egy holtággal is vigyázni kell. A fogadóépületben büfé működik, de mi az esőáztatta gumicsizmánkkal inkább nem vonultunk be oda.

gemenc_keselyus_grundaktiv-1

A kisvasút egyébként remek fícsörökkel bír. Az egyik ősszel szarvasbőgés-túrára mentünk vele. Este összegyűltünk a pörbölyi központban, kisvonatunk vadászkertek és etetőhelyek között becsattogott Veránka-szigetig, és mire lement a nap, 360°-ban kaptuk a szarvasbőgést a Rezéti-Duna partján. Most inkább a Keselyűsi tanösvényt jártuk végig.

gemenc_keselyus_grundaktiv-1-4

A tanösvény nem hosszú. Néhány Gemencet és az ott zajló erdőművelést bemutató táblából, pihenőhelyekből, esőbeállóból áll. Az elegyes erdő fafajaira táblácskák hívják fel a figyelmünket. Megtudtuk, hogy a sárközi falu, Őcsény iskolásai részt vettek az erdőtelepítésben és folyamatosan kutatják, vizsgálják az ártéri erdő életét. Ez remek dolog, hát kb. így nézne ki az oktatás és nevelés.

gemenc_keselyus_grundaktiv-1-6

A szépen karbantartott tanösvény a maga másfél kilométerével akár 30 perc alatt is nyugodtan végigsétálható. Eközben megállhatunk odafigyelni a sokféle madárhangra. Öt-hat évvel ezelőtt ezen a környéken csodálkoztam rá igazán, milyen gazdag, szép világban élünk. Hogy Magyarország nem is esik olyan messze David Attenborough-tól és a trópusi esőerdőktől.

gemenc_keselyus_grundaktiv-1-8

Gemenc a mai formájában az erdőgazdálkodás terméke. Gímszarvasai, erdőtársulásai, vízmozgása mind a nagy folyamszabályozás eredményei. És bár látszanak az erdőművelés nyomai, természetesnek hat minden. Hisz maga a művelés is lehet természetes, a természetet nem valami elkülönülőnek felfogó. Most pedig kapcsoljuk be a hangszórókat.

-g-

Keselyűs” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Sió, a lehetőségek tárháza | Grundaktiv

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s