Francia Rubik-kocka

Állítólag amikor a Rubik-kockával házaltak a hazai arcok, akkor a legnagyobb játékterjesztő közölte: ez semmiben nem hasonlít a divatos kortárs játékokra. Nem villog, nem ad ki hangot, és egy átlagos képességű ember nem fogja megérteni. Tetszett neki, megvette, és világsiker lett. Valahogy így voltam az Opinel N°8 Outdoor késével. 

Nem praktikus, nem szép, nem fogom sokat használni. De megvettem, mert pontosan azt hozza, amit én várok egy outdoor terméktől. A francia gyártó kései régóta a legjobb vásárt jelentik: relatíve olcsó, piszok egyedi és az ember örömmel elfarigcsál vele, vagy előkészíti vele az ételt a menedékházban. Itthon ez a második Opinel késünk, és amilyen különc darabokat adnak ki végre Magyarországon is, lesz itthon még egy pár.

A kés gyengesége és szépsége a nyitógyűrű. Ez a klasszikus megoldás annyira távol áll mindentől, ami ma maradandóvá és praktikussá tesz egy eszközt, hogy öröm használni. Van benne valami slow, hiszen semmi titok nincs abban, ami történik. Kézzel elfordítom ezt az otromba jószágot, aztán kihajtom a kést, aztán megintcsak kézzel zárom a gyűrűt. Közben fém siklik fémen, ráadásul az egésznek van egy bizarr holtjátéka, és mégis fixen tart. Hozzáteszem: ha van egy ilyen késed, és valaki más a kezébe veszi, a legelső dolog az lesz, hogy teljes erejéből kinyitja a pengét a gyűrű elfordítása nélkül. Szomorúan néztem az elpattanó gyűrűt, amit utána erőnek erejével is alig bírtunk visszafeszíteni a helyére. Arra gondoltam, hogy ha ez a vitorlás fedélzetén történne, akkor valószínűleg égnek álló hajjal üvöltöznék. Így viszont valahogy túltettem magam rajta, és bízom benne, hogy nem maradandó a baj.

Aki a kést és a dobozt megnézi, látja, hogy egy-két speciális eszközzel is fel van szerelve. Van ebben némi giccs, hogy ha valami outdoor, akkor arra sípot teszünk, meg recét, sőt seklinyitót (ahogy az egész kés, ez is főleg a vitorlázásban jártas vásárlóknak lehet érdekes). Ráadásul ha igazak az értesüléseim, a pengehossz miatt itthon már problémásnak is számít közterületen paradicsomot szelni vele. Közben meg az van, hogy alig várom az első túrát, ahol ezt a nagy, furcsa, harsány, műanyag és inox darabokból álló terméket a kezemben foghatom, nyársat faraghatok vele vagy paprikát szeletelhetek, ahol csak lemosom a forrás hideg vizében, és anélkül adom majd oda bárki kezébe, hogy előtte eszembe jutna: a gyűrű elfordítása nélkül fogja teljes erőből kinyitni, ami után fél óráig tekergetem, hogy tönkrement-e.

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s