Késsel tüzet rakni

tuzgyujtas_grundaktiv

Van ez a műfaj, az egygyufás tűz. Szeretik ezt a cserkészek. Arról szól, hogy ne dobálj használt papírzsepit a földre, ne füstölj vele, ne használj viharöngyújtót, ne önts le mindent benzinnel, mielőtt.

tuzgyujtas2_grundaktiv

Az egygyufás tűz mindaddig felesleges, anakronisztikus majomságnak tűnik, amíg az ember ott nem találja magát

  • egy 40 fős expedíció közepén
  • egy órával naplemente után
  • a fagyhalál szélén
  • esőben
  • a patak partján

hogy akkor legyen szíves valami fényt csiholni, meg kezdjen el sürgősen teát és vacsorát főzni. Ez egy olyan közepesen erős true story, és egészen addig, amíg bele nem csöppenünk, addig nem is nagyon jut eszünkbe, hogy valahogy mégis belecsöppenhetünk. És a leszálló ködben tök jó a szomorúan elfüstölgő papírzsepi, tök jó a semmit meg nem gyújtó viharöngyújtó, csak épp tűz nem lesz belőle soha.

Minél több tüzet rakok, annál inkább megértem, miért jó az egygyufás. Tök nehéz megtanulni, nagyon könnyű elrontani, és mindig lesz valaki, aki kiröhög miatta. Cserébe viszont egy olyan technikát sajátíthatunk el, amelyikkel gyakorlatilag bármilyen extrém körülmény ellenére is pikk-pakk meleget lehet varázsolni. Ma azt tanultuk meg, hogy hogyan kell késsel nagyon gyorsan előkészíteni a tűzgyújtást. Jó móka, gyakorlatilag csak forgácsot kell csinálni. Egyszerűen hangzik, pedig nem az. A kést is könnyű közben tönkretenni. Ami talán a legszomorúbb, hogy ebből a posztból sem derül ki, hogyan is kell. A valóság lényege épp az, hogy offline.

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s